Acteur Kees Hulst gaat volgend seizoen naast actrice Esther Scheldwacht de hoofdrol spelen in een toneelstuk over het leven van dichter Leo Vroman. 

Regisseur Léon van der Sanden bewerkt de biografie Hoe mooi alles van Mirjam van Hengel tot een theaterstuk.

Leo en Tineke Vroman verloofden in 1938. Maar na de inval van de Duitsers vertrok Vroman naar Engeland. Van daaruit reisde hij naar Nederlands-Indië, waar hij zijn studie voltooide.

Toen de Japanners daar binnenvielen, werd de dichter geïnterneerd en verbleef hij in verschillende jappenkampen. Na de oorlog vertrok hij naar New York, waar hij voor het eerst weer Tineke zag en alsnog met haar in het huwelijk trad.

De aanslag

Van der Sanden bewerkte eerder onder meer De avonden, Eline Vere, De gelukkige huisvrouw, De aanslag en Het gouden ei voor het theater. Het stuk, dat ook Hoe mooi alles heet, moet in september in première gaan.

Vroman zou, als hij nog had geleefd, in april 100 jaar zijn geworden. Het toneelstuk is niet het enige nieuwe eerbetoon aan Vroman. Op 9 april presenteert acteur Frans van Deursen een cd waarop gedichten van Vroman op muziek zijn gezet.

Aan dit project, De vogel in mijn borst, hebben muzikanten als Michiel Borstlap, Bertolf, Spinvis, Daniël Lohues en Paul de Munnik meegewerkt.

Amerika

De Goudse dichter, die na de Tweede Wereldoorlog naar Amerika emigreerde, zag zichzelf meer als wetenschapper maar geldt als één van de grootste Nederlandse dichters van de vorige eeuw. In 1964 werd zijn werk bekroond met de PC Hooftprijs.