Producent Hummelinck Stuurman gaat volgend seizoen een toneelstuk over Godfried Bomans en Willem Ruis op de planken brengen.

In Bomans reconstrueren schrijver Ruud van Megen en regisseur Gijs de Lange het verblijf van de schrijver op het Waddeneiland Rottummerplaat in het natuurgebied Rottum in 1971.

Bomans verbleef een week moederziel alleen op het eiland op verzoek van de Vara. Hij hield er een dagboek bij en vond het er vreselijk: de auteur sliep slecht en ergerde zich aan het gekrijs van de meeuwen.

Tijdens het verblijf op deze eindeloze zandplaat stond Bomans dagelijks in contact met Vara-coryfee Willem Ruis, die aan de overkant op het vasteland in het dorpje Warffum verbleef.

Radiogesprekken

In het muzikale toneelstuk komen de radiogesprekken die het tweetal voerde opnieuw tot leven. Tijdens deze conversaties praatten de mannen openhartig over zichzelf en hun leven.

De hoofdrollen worden gespeeld door Reinier Bulder, Hein van der Heijden, Annick Boer en Randy Fokke. De première is in februari 2016, daarna is het stuk door heel Nederland te zien.

Het is overigens de tweede theaterproductie komend seizoen waarin Willem Ruis een rol speelt. In november gaat een ander muzikaal toneelstuk over zijn leven in première: Willem Ruis, de show van zijn leven. Hierin speelt acteur Xander van Vledder de hoofdrol.