De Nederlandse vertaling van Go Set a Watchman komt in juli uit. Uitgeverij De Bezige Bij laat donderdag weten de rechten van het tweede boek van Harper Lee te hebben gekocht. Het werk is een vervolg op To Kill a Mockingbird.

De 88-jarige Lee schreef het boek in de jaren vijftig. Volgens haar Amerikaanse uitgever werd het boek recentelijk ontdekt door Lee's advocaat Tonja Carter. Lee was in de veronderstelling dat het boek verloren was gegaan. 

To Kill a Mockingbird kwam uit in 1960 en werd een groot succes. Lee werd bekroond met tal van prijzen, onder meer de Pulitzer Prijs. 

Geruchten

Het nieuws dat Go Set a Watchman in de zomer zou worden uitgebracht, werd al snel gevolgd door tal van geruchten dat het werk tegen de zin van Lee zou worden gepubliceerd.

Vrienden van de publiciteitsschuwe schrijfster beweerden dat Lee wel wist dat het manuscript nog bestond, maar dat ze het niet wilde uitgeven. Ook zou de schrijfster niet meer in staat zijn een dergelijke keuze te maken. Carter liet aan The New York Times weten dat Lee vernederd was door de beschuldigingen. 

De Amerikaanse staat Alabama deed onderzoek uit naar de beschuldigingen en zocht Lee thuis op, maar laat niets los over de resultaten.