War Horse-acteur Mark Haayema schreef een verhaal over een dementerende oma. Het vierde boek van de schrijver is gebaseerd op zijn eigen oma, die overleed toen hij 9 jaar oud was. 

Marga Bult, ambassadeur van de Alzheimer Stichting, ontving het eerste exemplaar uit handen van de schrijver. 

De ziekte van zijn oma, maakte een grote indruk op de jonge Haayema. "Op het laatst kreeg mijn oma van mijn moeder een pop en ik vond dat heel raar", vertelt hij aan NU.nl.

"Ik begreep niet waarom zij een pop kreeg en was ook wel een beetje jaloers", gaat hij verder. "Maar op een gegeven moment werd duidelijk dat de rollen waren omgedraaid en gingen we samen tekenfilms kijken." 

Zijn boek Oma, mag ik mijn pop terug gaat over een meisje met een dementerende oma. Zonder dat het woord Alzheimer valt, beschrijft Haayema hoe Fien de ziekte van haar oma ervaart. 

Haayema liep lang rond met het idee van zijn ervaringen met Alzheimer een boek te maken. "Ik vind het belangrijk dat kinderen in die situatie dat kunnen herkennen, dat oma steeds meer een kind wordt en uiteindelijk zo moe is van het onthouden, dat ze vergeet om wakker te worden." 

Voorstelling

Naast kinderboekenschrijver is Haayema ook acteur. Zo is hij momenteel te zien in War Horse. Hij rolde in het schrijversvak via zijn baan als poppenspeler bij Sesamstraat, waar hij werd gevraagd voorleesverhalen te schrijven. 

"Dat heb ik opgestuurd naar een uitgeverij. Twee maanden lang hoorde ik niks, maar daarna kreeg ik een enthousiast telefoontje." 

Samen met theatergroep Gnaffel maakt hij van Oma, mag ik mijn pop terug ook een jeugdvoorstelling. Jenny Arean sprak het luisterboek in. Het boek ligt vanaf maandag in de winkel.