Filosoof René Gude is vrijdagavond overleden. 

Dat bevestigt de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW), waarvoor hij ambassadeur was.

René Gude, die tot voor kort ook Denker des Vaderlands was, leed al jaren aan kanker en was ongeneeslijk ziek.

Gude werd in 1957 geboren op Java en studeerde sociale geografie en filosofie. Hij was tot 2001 hoofdredacteur en uitgever van Filosofie Magazine.

Hij ijverde onder meer voor invoering van filosofie als examenvak in het voortgezet onderwijs. In 2013 volgde hij Hans Achterhuis op als Denker des Vaderlands. Gude zelf werd onlangs opgevolgd door Marli Huijer, de eerste 'Denkeres’ des Vaderlands.

Gude wilde filosofie populariseren en schreef in tal van dag- en weekbladen over filosofische onderwerpen en maatschappelijke kwesties.

Botkanker

In 2007 brak Gude zijn been, waarna botkanker werd geconstateerd. De prognose was dat hij nog 10 tot 15 procent kans had de komende drie jaar te overleven. In 2011 liet hij zijn been amputeren. Vervolgens werden ook kwaadaardige vlekken op zijn longen gevonden.

Hij werd enkele malen geopereerd om uitzaaiingen weg te halen. Dat leek goed te gaan, maar vorig jaar maart werd weer een tumor in zijn longen gevonden.

Vorig jaar september maakte Gude zelf bekend dat hij ongeneeslijk ziek was en niet lang meer te leven had. Hij sprak hierover in tv-programma's, zoals in onder meer De Wereld Draait Door, Een op Een en het EO-programma De Kist. Gude had speciaal een eenbenige kist laten maken.

Reactie Bussemaker

"Nederland verliest met René Gude een bijzondere wetenschapper, een filosoof die als geen ander zijn kennis met een breed publiek deelde.'' Dat liet minister Jet Bussemaker (OCW) zaterdagavond weten.

"Als Denker des Vaderlands liet hij zien dat filosofie voor onze maatschappij van grote waarde is. Ik waardeer ook zeer de bijdrage die Gude heeft geleverd aan de inhoud van het hoger onderwijs van de toekomst."