In Den Haag is woensdag het Mesdagjaar ingeluid. 

Dit jaar staan diverse tentoonstellingen en evenementen op het programma die te maken hebben met Hendrik Willem Mesdag (1831-1915), de schilder van zeegezichten, verzamelaar en ondernemer die honderd jaar geleden overleed.

Hij is vooral bekend als maker van het 120 meter ronde vergezicht op het Scheveningse strand, dat in Panorama Mesdag in Den Haag is te zien.

Het Haagse museum De Mesdag Collectie heeft samen met andere culturele instellingen het Mesdagjaar bedacht om ''de markante Haagse persoonlijkheid'' meer bekendheid te geven. ''Van Deurne tot Apeldoorn, van Meppel tot Heerlen, vele steden hebben een Mesdagstraat, -plein of -laan. Maar wie was Mesdag eigenlijk?''

Nieuw boek

In het museum werd een nieuw boek over Mesdag gepresenteerd. De uitgave laat zien dat Mesdag niet alleen optrad ''als een ware kunstpaus binnen de Haagse culturele wereld, maar dat hij eveneens een getalenteerd zakenman en veelzijdig cultureel entrepreneur was.''

Zo gebruikte hij ''moderne marketingtechnieken'' om zichzelf en andere kunstenaars bij het grote publiek bekend te maken.

Daarnaast is een digitale database gelanceerd over de omvangrijke kunstcollectie die Mesdag samen met zijn vrouw Sientje aanlegde. Het Van Gogh Museum in Amsterdam en het RKD - Nederlands instituut voor kunstgeschiedenis hebben sinds 2011 onderzoek gedaan naar de verzameling van het echtpaar.

Panorama Mesdag

Op 28 maart wordt Panorama Mesdag (foto) heropend. Het museum is gerestaureerd en heeft vernieuwde en nieuwe tentoonstellingszalen, waardoor er meer bezoekers kunnen langskomen.

Andere activiteiten zijn onder meer een tentoonstelling over Mesdag en zijn tijdgenoot schrijver Louis Couperus, een 'culinair Mesdagfestival' en de uitreiking van de 'Mesdag Award' voor de muzikant of band die de beste muzikale vertaling heeft gemaakt van het Panorama Mesdag.