De Haagse fotograaf Anton Corbijn weet zich al ruim veertig jaar in de kijker te spelen met spraakmakende foto's, wat van hem een succesvol fotograaf en filmregisseur heeft gemaakt. Maar aanvankelijk wilde hij geen fotograaf worden.

"Ik had vroeger helemaal geen ambities", geeft de fotograaf toe in een interview met L'Officiel Hommes.

Corbijn wilde eigenlijk altijd kunstschilder worden, maar besefte dat later pas. "Wel wist ik toen zeker dat ik bij de muziekwereld wilde horen en toevallig bood de camera uitkomst", vervolgt hij.

Het begon in 1972, toen de band Solution een openluchtconcert in Groningen gaf. De fotograaf was toen zeventien en mocht een camera van zijn vader lenen.

Hij nam negen foto's van het concert en stuurde daarvan een selectie, afgedrukt door de fotozaak om de hoek, naar het blad Muziek Parade, dat vervolgens drie foto's publiceerde. Corbijn verbaast zich er nog over. "Ik had geen kennis van fotografie, en nog geen idee om dat als beroep te kiezen."

Geen modellen

Het liefst fotografeert Corbijn geen modellen, al zijn portretten van onder anderen Kate Moss, Naomi Campbell en Christie Turlington heel bekend. "Ja, maar die personen kende ik al. Als ik eenmaal sociaal vertrouwd met ze ben, maak ik een portret. Maar dus niet het soort foto's waarin de kleding overheerst."

"Niet dat ik denk: o, die heeft gek haar, daar moet ik eens even een foto van maken. Er moet een concept aan ten grondslag liggen. Daarom heb ik weinig modellen gefotografeerd."

De aanleiding voor het interview is de grote dubbeltentoonstelling die het Gemeentemuseum en het Fotomuseum Den Haag organiseren ter gelegenheid van zijn 60e verjaardag.