In het Concertgebouw in Amsterdam is komend seizoen regelmatig 'De Stem' te beluisteren. Het gezongen en soms gesproken woord staat centraal in het programma voor 2015 en 2016.

Dat maakt de muziektempel woensdag bekend.

Zo zijn er optredens van vocalisten als Renée Fleming, Joyce DiDonato, Cecilia Bartoli en Rolando Villazón. Muzikanten als pianist Alfred Bendel en bas-bariton Thomas Quasthoff spreken over muziek.

Op instrumentaal gebied verwelkomt het Concertgebouw onder anderen Bernard Haitink. De nu 85-jarige dirigent leidt met het Chamber Orchestra of Europe drie concerten met de symfonieën en soloconcerten van Robert Schumann. "Dat is op zijn hoge leeftijd best bijzonder", zegt directeur Simon Reinink.

De Venezolaanse dirigent Gustavo Dudamel, een "rising star" volgens Reinink, treedt twee keer op.

Middagconcerten

Het Concertgebouw komt dit jaar voor het eerst met middagconcerten op doordeweekse dagen. Er staan er vijf op de agenda. Het was een wens van veel concertbezoekers. Reinink: "Lang niet alle mensen kunnen 's avonds of in het weekend."

De concertzaal is bijna klaar met het ontwikkelen van muzieklessen voor basisscholen, een project dat vorig jaar bekend werd gemaakt. In januari wordt het digitale lespakket aangeboden aan alle 7.000 basisscholen. Docenten mogen het zes maanden uitproberen. Vanaf augustus 2016 kost het scholen 2,50 euro per kind per jaar.

Het Concertgebouw heeft de muzieklessen ontwikkeld met een educatieve uitgever om het muziekonderwijs naar een hoger niveau te tillen. De ambitie is 300.000 tot 400.000 scholieren in groep één tot en met acht te bereiken.