Op de achterkant van aquarellen van Paul Cézanne zijn twee onvoltooide schetsen van de Franse kunstenaar ontdekt.

De vondst werd gedaan in het Barnes museum in het Amerikaanse Philadelphia. Het museum heeft de auqarellen waarop de schetsen zijn gevonden in het bezit.

De schetsen zijn gemaakt met houtskool en aquarelverf. Op de ene schets zijn bomen te zien, de andere schets toont een gedetailleerde voorstelling van de wijk waar Cézanne ooit woonde.

Waarschijnlijk heeft de verzamelaar die de kunstwerken negentig jaar in zijn bezit had, nooit geweten dat er schetsen op de achterzijden van de aquarellen stonden. De aquarellen zijn wel vaker uit de lijsten gehaald, maar omdat er bruin papier op de achterkant zat, zijn de schetsen nooit ontdekt.

Gebruikelijk

Volgens Kenners werkte Cézanne wel vaker op beide zijden van het papier. Meestal deed hij dit in schetsboeken en op grote vellen. Cézanne produceerde op deze manier duizenden tekeningen waarmee hij de effecten van licht en kleur probeerde te ontdekken. 

Volgens het museum zijn er in de afgelopen dertig jaar, vijftien van zulke tekeningen teruggevonden van Cézanne. Het museum is van plan om de aquarellen in dubbelzijdige lijsten op te hangen, zodat de aquarellen en schetsen beide te bewonderen zijn.