Kunsthistorici van de gemeente Rome hebben vrijdagochtend ''permanente beschadigingen'' vastgesteld aan de Barçaccia-fontein op de Piazza di Spagna, waar Feyenoord-supporters donderdag hebben huisgehouden

Er ontbreken stukjes van de marmeren beelden. De deskundigen reppen over een ''verkrachting'' van het meesterwerk van Bernini, aldus de krant Corriere della Sera.

Voordat de experts aan de slag konden met de marmeren beelden, moesten bierflessen, ballons, vlaggen en sjaals worden verwijderd. ''De hooligans hebben zelfs op de kostbare marmer geürineerd'', aldus de Corriere.

De omgeving van de fontein is afgezet om naar de ontbrekende stukjes marmer te zoeken. Desnoods worden de hele Piazza di Spagna en de Spaanse Trappen afgezocht, aldus wethouder van Cultuur Giovanna Marinelli.

De fontein was pas enkele maanden geleden wit en schoon opgeleverd na een restauratie van twee ton. Persbureau ANSA noemt de fontein een ''juweel''.

Niet verantwoordelijk

Nederland heeft inmiddels laten weten niet te betalen voor de schade die de supporters aangerichten aan de Barçaccia-fontein. Dat zegt de burgemeester van Rome, Ignazio Marino, nadat hij vrijdagmiddag met de Nederlandse ambassadeur in Italië sprak.

''De Hollandse ambassadeur heeft mij gezegd dat de Nederlanders zich niet verantwoordelijk voelen voor de economische kosten om de fontein van Bernini te repareren. Ik neem er kennis van'', aldus Marino tegen de zakenkrant Il Sole 24 Ore.

Video: Feyenoord-supporters beschadigen fontein

Paus Urbanus VIII

Paus Urbanus VIII gaf de Fontana della Barçaccia (Fontein van de slechte boot) in 1627 in opdracht. Het motief zou zijn geïnspireerd door een schip dat tijdens de overstroming van de Tiber in 1598 op de Piazza di Spagna strandde. Het schip in de fontein lijkt inderdaad te zinken.

Het is de eerste fontein in de kunstgeschiedenis die in zijn geheel als beeldhouwwerk is uitgevoerd. Eerder hadden fonteinen geometrische vormen.