Het Nationale Ballet brengt in februari 2016 een grootschalige nieuwe voorstelling over de Nederlandse spionne en danseres Mata Hari. Ted Brandsen, artistiek leider van het grootste dansgezelschap van Nederland, maakt de choreografie.

Ook wordt voor de productie speciaal muziek gecomponeerd en worden er speciale kostuums ontworpen, maakte Het Nationale Ballet dinsdag bekend bij de presentatie van het programma voor het komende seizoen.

Brandsen is al jaren gefascineerd door het turbulente leven van de uit Friesland afkomstige Mata Hari (1876-1917). In zijn productie wil hij inzoomen op haar vermogen om zichzelf steeds opnieuw 'uit te vinden'. ,,Ze heeft veel gedaantewisselingen ondergaan, als een Lady Gaga of Madonna van honderd jaar terug.''

Mata Hari was al het onderwerp in onder meer een toneelstuk, een televisieserie en een Broadwaymusical. Ook zijn er al talloze boeken over haar leven verschenen, variërend van biografieën tot thrillers.

Vijftigjarig jubileum

De Nationale Opera, dat gefuseerd is met het Amsterdamse balletgezelschap, viert volgend seizoen zijn vijftigjarig jubileum met een nieuw jaarlijks festival. Tijdens dit tiendaagse festijn in maart, met de titel Opera Forward, zijn er verschillende voorstellingen verdeeld over drie locaties in Amsterdam. Ook zijn er kleinschalige uitvoeringen, lezingen en debatten.

Het operagezelschap organiseert op 6 november een gala om het gouden jubileum te vieren. Het seizoen wordt afgesloten met twee concerten van de Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek, een van de meest succesvolle operazangeressen van dit moment die optreedt in alle belangrijke operahuizen.