De Nederlandse producent Homemade gaat volgend jaar een voetbalmusical op de planken brengen. De voorstelling heeft als voorlopige titel Offside en wordt gespeeld met jonge acteurs uit Nederland en Zuid-Afrika.

Het is de bedoeling dat het stuk in juni 2016 in Zuid-Afrika in première gaat en daarna in het najaar in Nederland te zien is.

De meertalige musical, die werd geschreven door Dick van den Heuvel, is een variant op Romeo en Julia, maar dan gesitueerd in de voetbalwereld.

Sanne is een Nederlands tienermeisje dat meedoet aan een voetbaltoernooi in Barcelona. Daar komt ze de jonge Zuid-Afrikaanse voetballer Shosa tegen en wordt hopeloos verliefd. Vanwege Shosa besluit ze te gaan studeren aan de universiteit van Bloemfontein. Maar als zij daar toch niet kan aarden, stelt ze de Zuid-Afrikaan voor om naar Nederland te komen.

Bloemfontein

In maart wordt in Bloemfontein een tweeweekse pilot georganiseerd waar een groep jonge Nederlandse en Zuid-Afrikaanse acteurs samen met het Nederlands/Zuid-Afrikaanse creatieve team aan de voorstelling werken.

Om dit bijzondere project volledig te kunnen financieren is Homemade Productions een crowdfundingcampagne gestart. Hiermee hopen de makers zeker achtduizend euro op te halen om de pilot mee te kunnen bekostigen.

Afblijven

Jonge acteurs die zouden willen deelnemen aan de voorstelling, kunnen zich nog melden bij de producent. Voor het ambitieuze project wordt in Zuid-Afrika samengewerkt met de Performing Arts Centre of Free State (PACOFS). De voorstelling is mede ontwikkeld in het kader van het jaar van het kind, dat in 2016 in Zuid-Afrika wordt gevierd.

Homemade Productions en Dick van den Heuvel maakten eerder de succesvolle musicals Afblijven en Spijt, naar de boeken van Carry Slee. De producent wil toegankelijke voorstellingen maken voor jongeren over actuele onderwerpen.