In het Rotterdamse filmtheater LantarenVenster is zondag het startschot gegeven voor het culturele feestjaar van Nederland en Vlaanderen. 

Dit jaar zijn er in beide gebieden tientallen projecten en activiteiten om te vieren dat Nederland en Vlaanderen twintig jaar geleden een cultureel verdrag sloten.

Bij de opening waren talloze politici, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en de Nederlandse en Vlaamse cultuurministers Jet Bussemaker en Sven Gatz. Er waren optredens van Nederlandse en Vlaamse artiesten als cabaretière Brigitte Kaandorp, rapper Typhoon en de Belgische jazzcomponist Jef Neve.

De instellingen DutchCulture (in Amsterdam) en het Vlaams-Nederlands Huis deBuren (in Brussel) organiseren het feestjaar, dat de titel 'BesteBuren' geeft meegekregen. Zowel individuen, instellingen als verenigingen konden voorstellen indienen voor activiteiten en daar geld voor krijgen.

Samenwerking

De Vlaamse en Nederlandse overheid riepen daarvoor een fonds in het leven van 200.000 euro. Bij de activiteiten moet het wel gaan om de samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen.

Alle kunstvormen komen aan bod, ''variërend van klassiek tot cutting edge en van highbrow tot volkscultuur''. Zo presenteert het Amsterdamse fotografiemuseum FOAM een expositie van de Belgische artiest Geert Goiris. In Rotterdam verrijst in mei het Circuslabyrint, met acts van Nederlandse en Belgische circusartiesten.

Op de website www.besteburen.eu staat een overzicht van de activiteiten. DutchCulture en deBuren nodigen overheden en culturele instellingen uit zich aan te sluiten bij de viering, die eindigt op 14 februari 2016.