Kunst is er in de Nederlandse musea in vele soorten en maten. In samenwerking met Museumtijdschrift presenteert NU.nl iedere maand de leukste tips.

Het zal niemand zijn ontgaan: het DWDD Pop-Up Museum is neergestreken in het Allard Pierson Museum. Tien tafelheren en tafeldames deden hiervoor een greep in uiteenlopende museumdepots, met als gevolg tien persoonlijke rariteitenkabinetten.

Dit voorjaar staat film in de museale schijnwerpers: van de schitterende, politieke films van Isaac Julien in Museum De Pont op grote schermen, en honderd jaar animatiekunst in Kunsthal Kade tot een inkijkje in de bijzondere collectie van de Nederlandse filmdistributeur Jean Desmet in filmmuseum Eye.

Andere aanraders:

Jean Desmets droomfabriek - De avontuurlijke jaren van de film - T/m 12 april, EYE, Amsterdam
Van ‘levende schilderijen’ tot experimenten met montage, verteltechniek en special effects; het jonge medium film werd tussen 1907 en 1916 snel volwassen. Gouden jaren ook voor de Nederlandse distributeur Jean Desmet, uit wiens collectie Eye een groot aantal Amerikaanse en Europese films vertoont.

In de expositieruimte, op grote schermen. Dan zie je pas goed hoe ver deze films hun tijd qua vormgeving en inhoud al vooruit waren. Mis vooral Emile Kohls Komische gedaantewisselingen (Frankrijk, 1912) niet. In een razendsnelle, geraffineerde montage van animatie en live action passeren tientallen voorwerpen, personen en verhaallijntjes de revue. En dat in slechts vier minuten.

Meer over Jean Desmets droomfabriek

Levenslang - Het criminele brein ontleed – T/m 25 mei, Het Dolhuys, Haarlem
De expositie Levenslang in Museum Het Dolhuys geeft 'het kwaad' letterlijk en figuurlijk een gezicht. In schilderijen en videowerken van kunstenaars als Ronald Ophuis, Esiri Erheriene-Essi en Annaleen Louwes en in tekeningen, teksten en objecten van (ex-)gedetineerden.

Zoals de beschilderde zakdoeken waarmee Latino’s in Amerikaanse gevangenissen communiceren met de buitenwereld en de collectie van de negentiende-eeuwse Italiaanse psychiater Cesare Lombroso; volgens hem kon je de geboren crimineel herkennen aan zijn uiterlijk. Een kleine, indringende expositie die vooroordelen ontkracht.

Meer over Levenslang

Stripjournalistiek - De tekenaar als verslaggever – T/m 1 maart, Persmuseum, Amsterdam
Getekende journalistiek dringt dieper door, je kunt er langer naar kijken en de verslaggever komt op plekken waar een gewone journalist niet altijd toegang heeft. De tentoonstelling in het Persmuseum laat zien dat deze vorm van slow journalism bloeit en vele vormen kent.

Het Parool had het getekende interview van Floor Rieder, de Volkskrant heeft de getekende plattegronden van Jan Rothuizen, die ook vluchtelingenkamp Domiz in Irak gedetailleerd in kaart bracht. En België heeft Jeroen Janssen, die grootse tekeningen maakte over een verdwijnend dorp in de Antwerpse haven. De aanslag op Charlie Hebdo laat op tragische wijze zien dat de tekening ook macht heeft.

Meer over Stripjournalistiek

In Search of Meaning - Mensbeelden in globaal perspectief – T/m 6 april, Museum de Fundatie, Zwolle
Voor elk wat wils, luidt de tentoonstellingsformule van Museum de Fundatie. Dat leidt bij In Search of Meaning, met tientallen beelden van de mens, wel tot erg breed uitwaaierende thema’s. Terwijl alleen al het verschil tussen westerse en niet-westerse kunstenaars genoeg te kijken en denken geeft. Bij de eerste gaat het om de existentiële twijfel van een individu, bij de tweede om politiek falen en groepsdruk.

Voorbeelden zijn een kwetsbaar zelfportret van de Belgische beeldhouwer Johan Tahon, banken van Caspar Berger met plakjes geprinte botten, en een indrukwekkende installatie van de Indonesische kunstenaar Heri Dono. Om het uur komen afgietsels van zijn gezicht willoos knikkend tot leven. Over liefde, lijden en (samen)leven gaat deze tentoonstelling, en dat is van alle tijden en culturen.

Meer over In Search of Meaning