Na bijna honderd jaar is duidelijk geworden dat het standbeeld van raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt aan de gevel van het Rotterdamse stadhuis onder de burgemeesterskamer een schenking was. 

Dat werd woensdag bekend toen burgemeester Ahmed Aboutaleb bij het stadsarchief vier bijna honderd jaar oude schenkingsbrieven opende. Het standbeeld is een gift van Samuel Muller.

Hiermee is weer een stukje Rotterdamse geschiedenis ontrafeld. De vier brieven, opgemaakt tussen 1918 en 1920, zijn in een kluis op het stadhuis gevonden, maar mochten nu pas worden opengemaakt, zo was de afspraak. Duidelijk was wel dat de brieven te maken hadden met schenkingen van burgers aan de gemeente in verband met de bouw van het nieuwe stadhuis.

20.000 gulden

Wie schenker Muller is, wordt nu uitgezocht op het stadsarchief. Hij gaf destijds 20.000 gulden. Ook wordt nader onderzocht wie de andere mensen achter de schenkingen zijn. Voor stadsarchivaris Jantje Steenhuis ging er geen lampje branden toen zij de namen hoorde. Ze kan ze nog niet nader verklaren.

De anonieme schenkingsbedragen liepen uiteen van 500 gulden tot tienduizenden guldens voor een orgel. Ook kandelaars en schilderijen werden anoniem gegeven.

Bouw stadhuis

In verband met de bouw van het stadhuis honderd jaar geleden werden stadsbewoners opgeroepen gul te geven ter verfraaiing van het gebouw aan de Coolsingel. De meeste mensen deden dat met naam en toenaam, vier deden dat om onduidelijk redenen anoniem. En dat gebeurt nog steeds, wist Aboutaleb te vertellen nadat hij de oude brieven had geopend.