Aan de hand van zo'n honderd schilderijen en werken op papier geeft het Drents Museum een inkijkje in het gesloten Noord-Korea. 

De expositie De Kim Utopie - Schilderkunst uit Noord-Korea laat lieflijke familietaferelen zien, maar ook heldhaftige soldaten, heroïsche arbeiders en lofuitingen aan de grote leider.

De werken komen uit een privécollectie van de Nederlandse verzamelaar Ronald de Groen en zijn te zien van 3 april tot en met 30 augustus.

In twintig jaar tijd heeft een speciaal daarvoor aangestelde groep Noord-Koreanen het land afgespeurd naar sociaal-realistische kunst van hoge kwaliteit. De schilderijen laten volgens het museum een door de staat geregisseerde en geïdealiseerde Noord-Koreaanse samenleving zien: de Kim Utopie.

Foto's

Tegelijkertijd is er in het museum ook een fototentoonstelling, North Korean Perspectives. Hierin staat de vraag centraal welke indruk wij krijgen van Noord-Korea aan de hand van de voor ons beschikbare foto's. Het betreft 'goedgekeurde' beelden van het staatspersagentschap KCNA tegenover werk van internationale fotojournalisten die hun visie geven op het land.