Op een taxatiedag in Beverwijk is zondag mogelijk een schilderij van Jan Steen ontdekt. Een stel kocht het kleine doek vorig jaar op een markt in Alkmaar op Koningsdag voor 5 euro.

Op het kleine schilderij van twaalf bij zes centimeter staat een vrolijke man afgebeeld.

Taxateur Jeroen Zoetmulder schat de waarde van het werk op 20.000 euro. Het werk is niet gesigneerd.

Hij heeft een aantal redenen om te denken dat het werk een echte Jan Steen is. "Het type tafereel is echt Haarlemse school", zegt hij tegen NU.nl naar aanleiding van berichtgeving van RTV Noord-Holland

"De mimiek van de man die is afgebeeld, is ook typisch Jan Steen. Het hoofd, de lach, de mimiek, Steen was daar een ster in", gaat Zoetmulder verder. "We hebben ook de verf onder de loep bekeken en die is zeventiende eeuws."

Leerling

Toch kan het nog zijn dat het werk is gemaakt door bijvoorbeeld een leerling van de kunstenaar, maar die kans acht Zoetmulder klein. "Ik denk dat het een van zijn vroegere werken is, in de periode dat hij nog geen leerlingen had." 

De taxateur heeft het werk ook door een aantal collega's laten bestuderen. Het schilderij is terug bij de eigenaren die kunnen beslissen het werk officieel te laten onderzoeken. Mogelijk wil het stel het schilderij verkopen.