Robin de Levita, de producent van ANNE en hitmusical Soldaat van Oranje, werkt aan een grote theatervoorstelling over pesten. Het gaat vooralsnog om een Engelstalige voorstelling die hij binnen een jaar op de planken wil brengen.

Dat heeft De Levita woensdag bekendgemaakt.

"Ik vind theater een geweldige manier om maatschappelijke kwesties aan de orde te stellen", legt hij uit. "En pesten is een epidemie die heel veel schade aanricht bij jongeren. Ik wil in dit stuk laten zien wat er op dit gebied werkelijk gebeurt onder tieners."

De Levita noemt het filmpje van Jonah Lowry symbolisch voor dit onderwerp. De homoseksuele tiener plaatste in augustus 2011, vlak voordat hij uit de kast kwam tegenover zijn ouders, een hartverscheurend filmpje waarin hij velletjes papier toonde waarin hij zijn verhaal vertelde. Klasgenoten pestten de knul al jaren vanwege zijn geaardheid. Vele tientallen miljoenen mensen zagen het filmpje van Lowry, die een symbool werd van de strijd tegen pesten.

The Hunger Games

De theaterproducent wil binnenkort meer naar buiten brengen over de voorstelling. Verder werkt hij nog steeds hard aan de musicalversie van The Hunger Games, die volgend jaar in Londen in première moet gaan. Zijn voorstellingen Soldaat van Oranje en ANNE trekken in Nederland volle zalen.