Kunst is er in de Nederlandse musea in vele soorten en maten. In samenwerking met Museumtijdschrift presenteert NU.nl iedere maand de leukste tips.

Laatste kans: nog tot en met 1 maart zijn in het Haags Gemeentemuseum de zinderende, abstract-expressionistische kleurvelden te zien van de Amerikaanse schilder Mark Rothko.

Ook de dubbeltentoonstelling van de Nederlandse grootheid herman de vries in Schiedam is deze maand voor het laatst. Nu nog in het Stedelijk Museum Schiedam (t/m 18 januari) en in De Ketelfactory (t/m 25 januari), deze zomer op de Biënnale van Venetië. Voor een blik op de mythische stad Carthago kunt u terecht in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Andere aanraders:

How far how near - De wereld in het Stedelijk – t/m 1 februari, Stedelijk Museum, Amsterdam
The times, they are a-changin, zong Bob Dylan in 1964. Maar gaan we vooruit of achteruit? Achteruit, denk je, op de tentoonstelling How Far How Near in het Stedelijk over kunst buiten Europa en Noord-Amerika. Want in 1955 was museumdirecteur Willem Sandberg ruimdenkender dan wij nu. Moderne vormentaal was volgens hem van alle tijden en plaatsen. Dus hing een kopje van Brancusi naast een houten masker uit Afrika. Waarna de gedachte weer postvatte dat alleen westerse kunst modern kan zijn. De huidige tentoonstelling pakt de draad van Sandberg op. Met onder meer de prachtige video van de Brits-Ghanese kunstenaar Godfried Donkor, over zijn moeder en haar kostbare Dutch Wax-stoffenverzameling, en zijn eigen ontwerp voor behangpapier. Kunst die zowel activistisch is als prettig om naar te kijken.

Meer over How far how near

The Future of Fashion is Now - t/m 18 januari, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
Ze zien er niet uit alsof je ze zo kunt aantrekken, de creaties van zes jonge modeontwerpers op de tentoonstelling The Future of Fashion is now in Museum Boijmans Van Beuningen. Maar om draagbaarheid gaat het in eerste instantie niet in deze experimenten met materialen en technieken. Wel om duurzaamheid, innovatieve oplossingen en de maatschappelijke waarde van ontwerpen. Dus wordt er veel 3D-geprint, gerecycled en organisch gegroeid. Het werk van deze jonge talenten én van gerenommeerde ontwerpers op de spectaculair ingerichte tentoonstelling maakt vooral onder jonge bezoekers veel enthousiasme en reacties los. En dat werkt erg aanstekelijk.

Meer over The Future of Fashion is Now

Dancing Light / let it move you… - t/m 8 maart, Huis Marseille, Amsterdam
Het zijn op de tentoonstelling Dancing Light in Huis Marseille toch vooral de bewegende beelden waarin de dynamiek van dans het beste tot zijn recht komt. Met als hoogtepunt David Michaleks drieluik uit 2007 van levensgrote dansers in slow motion: een ode aan spierbeheersing en concentratie. Maar ook de stilstaande beelden komen soms een heel eind, zoals Xavier Miserachs’ fotoreportage uit de jaren zestig van de jonge, doofstomme flamencodanseres Antoñita la Singla; intens en krachtig. Minder dramatisch maar vol beweging zijn de stills uit Martine Stigs video Play (2009) van voorbijgangers in downtown Manhattan. Een handbeweging, een fladderende broekspijp, wapperende haren: dans is overal.

Meer over Dancing Light / let it move you…

Kazimir Malevich - De jaren van de figuratie - t/m 15 maart, Drents Museum, Assen
Voor wie maar niet genoeg kan krijgen van Kazimir Malevitsj, biedt het Drents Museum een mooi compact overzicht van het late figuratieve werk van de kunstenaar. Als introductie hangen er vroege (zelf)portretten, symbolistische, kubistische en suprematistische schilderijen en ook een Zwart vierkant. Een gelukkige keuze, want het latere werk staat niet op zichzelf en dat is zo goed te zien. Ook de gefilmde reconstructie van de opera De overwinning op de zon (1913) en een selectie bijbehorende kostuums maken deel uit van de presentatie. Deze toont een kunstenaar die met graagte allerlei invloeden absorbeerde, maar uiteindelijk een volstrekt eigen geschilderd universum neerzette.

Meer over Kazimir Malevich