Het Groningse hotel Het Schimmelpenninck Huys is dolblij met de lovende column van cabaretier Youp van ’t Hek. De eigenaar is zaterdag overspoeld met telefoontjes en berichtjes op social media.

Dat meldt RTV Noord.

Van ’t Hek verraste Groningen en het hotel zaterdagochtend met een lofzang op de stad en het etablissement waar de cabaretier al jaren verblijft als hij optreedt in de Stadsschouwburg. De column werd zaterdagochtend in hoog tempo gedeeld op Twitter en Facebook.

"Het is een herberg waar ze de gasten snappen", prijst hij in zijn column in NRC. "Dit soort hotels, waar je als artiest nog serieus genomen wordt en niet wordt behandeld als een klerk van een verzekeringsmaatschappij, zijn steeds meer een uitzondering. Doorgaans slaap ik in tenten waar ’s nachts de sfeer van een crematorium hangt."

Euforisch

Manager Rogier Ensel kon zijn vreugde niet op toen mensen hem zaterdagochtend op de column wezen. "Het was een complete verrassing, dit verwachtten wij niet", vertelt hij voor RTV Noord. "Dit is fantastisch, we zijn euforisch."

Van ’t Hek heeft een groot zwak voor de stad Groningen en neemt er al tientallen jaren de televisieregistraties van zijn conferences op.

"Studenten vragen waarom ik mijn televisieopnamen altijd in Groningen maak", schrijft de cabaretier in de column. "Ik leg uit dat dat door hen komt. De studenten die de nacht nog vieren. Die nog ruzie zoeken als we het over politiek en de toekomst hebben. En door de beeldschone schouwburg waar alles kan en mag, en waar een geweldig publiek zit."