Martijn Fischer speelt zondagmiddag voor de laatste keer André Hazes in de musical Hij Gelooft in Mij. Echt afscheid nemen hoeft de acteur niet: hij speelt de zanger ook in een film. "Ik weet niet of ik ooit nog van hem af kom, Dré is echt een deel van mij geworden."

In een interview met NU.nl vertelt Fischer de musical na twee jaar en drie maanden ontzettend te gaan missen.

"Het is een heel bijzonder moment. We zijn er al zo lang mee bezig, dat het heel dubbel voelt: aan de ene kant ben je verdrietig, maar aan de andere kant heb je ook zin om weer nieuwe dingen te gaan doen."

In de musical, die in november 2012 in première ging, worden de laatste jaren van Hazes beschreven: zijn relatie met Rachel, zijn gehoor dat achteruit ging en over zijn alcoholprobleem. Meer dan 700.000 mensen zagen Fischer avond na avond Hazes spelen, een rol die hem nooit ging vervelen.

"Als acteur moet je jezelf blijven uitdagen en dat is soms best lastig als je iedere avond dezelfde persoon speelt. Maar door te experimenteren met stiltes in zinnen, of iets op een andere manier zeggen, ontdek je hoe mensen daar op reageren en hoe je je op die manier kan blijven ontwikkelen."

Film

Dat die rol hem niet gaat vervelen, wordt nog duidelijker in augustus 2014, als blijkt dat Fischer ook Hazes zal gaan spelen in de film Bloed, Zweet en Tranen.

"Het is echt een nieuw verhaal, ik heb André in die zin weer opnieuw moeten leren kennen. Ik ken die laatste jaren, maar in de film speel ik hem ook in de jaren 80, als hij nog heel enthousiast is en groot droomt. Dat was heel leuk om te doen, ook echt weer een uitdaging."

Of Fischer ooit nog eens van zijn rol als André Hazes afkomt weet hij niet. "Hij zal in elk geval altijd een onderdeel van mijn leven blijven. Deze rol heeft mij zoveel gebracht: ik weet nu dat ik zo'n grote rol aan kan en anderen weten dat ook. Ik heb ontzettend veel te danken aan de musical en aan André."

De komende maanden wil de acteur zich in elk geval gaan richten op zichzelf. "Ik merk aan alles dat ik André echt bij me draag. Die man zit me zo in het bloed: als ik een nummer van een andere artiest zing merk ik dat ik nog steeds klink als Hazes. Ik moet echt weer even gaan ontdekken hoe Martijn ook alweer klinkt."