Het British Museum leent voor het eerst in tweehonderd jaar een onderdeel van de omstreden Elgin marbles uit, een verzameling marmeren sierlijsten van het Parthenon en andere kunstvoorwerpen. 

Het gaat om een marmeren sculptuur van de riviergod Ilissos, die van 6 december tot 18 januari in het Russische Hermitage zal worden tentoongesteld.

Het beeld van Ilissos, een liggende mannelijke figuur afkomstig van het westelijke fries van het Parthenon, wordt samen met andere kunstvoorwerpen uit de Griekse oudheid getoond in een expositie ter gelegenheid van het 250-jarig bestaan van het Hermitage.

Het British Museum spreekt van een 'stenen ambassadeur van de Griekse gouden eeuw'.

De leen zal in Athene met nauwelijks ingehouden woede worden gadegeslagen. Al sinds jaar en dag probeert de Griekse regering de Elgin marbles terug te krijgen van de Britten.

De kunstvoorwerpen sierden tweeduizend jaar lang de belangrijkste tempel in Athene, maar werden twee eeuwen geleden door de Schotse edelman Thomas Bruce, de zevende graaf van Elgin, meegenomen naar een Groot-Brittannië.

Het British Museum verzet zich tegen pogingen van Athene de kunstvoorwerpen terug te krijgen. In Londen zijn de beeldhouwwerken voor een mondiaal publiek gratis te zien, luidt het belangrijkste argument tegen teruggaaf.

Video: Elgin Marble voor het eerst uitgeleend