Het Wereldmuseum Rotterdam mag geen collecties van de hand doen, ofwel gaan ontzamelen. Dat adviseert de Rotterdamse Toetsingscommissie Ontzamelen aan het college van burgemeester en wethouders.

"De procedure om te gaan ontzamelen was niet zorgvuldig, niet juist en niet transparant", oordeelde de commissie.

De museumwereld kijkt al langere tijd met belangstelling naar de eerste adviezen van deze Rotterdamse commissie, omdat meer musea in Nederland regelmatig kunst van de hand doen. In Rotterdam wordt als eerste gewerkt met een externe toetsingscommissie die ontzamelvoorstellen van musea beoordeelt.

In de museumwereld wordt al langer nagedacht over het invoeren van zo'n commissie op landelijk niveau.

Afrikacollectie

Het Wereldmuseum was voornemens de Afrikacollectie af te stoten. Het wil zich uitsluitend gaan richten op de collecties uit Oceanië en Azië. Uit het voorstel bleek echter dat ook een groot deel van de Afrikacollectie behouden blijft.

"Dat is niet consistent", oordeelde de commissie. Die stelde ook dat het Wereldmuseum te weinig andere musea heeft geraadpleegd.

Raad van Toezicht

Het Rotterdamse college neemt het commissievoorstel uiteindelijk niet in behandeling omdat het Wereldmuseum geen Raad van Toezicht heeft.

Het is daarom eerst wachten op nieuwe toezichthouders. Maar verantwoordelijk wethouder Adriaan Visser heeft al laten weten dat de commissie duidelijk taal heeft gesproken over het ontzamelvoorstel van het Wereldmuseum.