Iedere maand worden in Nederland veel theatervoorstellingen aangeboden. In samenwerking met Theaterkrant.nl zet NU.nl de vijf mooiste, spannendste en grappigste voorstellingen van de maand op een rijtje. 

Deze week besteden we aandacht aan de musicals en theatervoorstellingen Billy Elliot, Maria Stuart, De zere Neus van Bergerac, The Broken Circle Breakdown en Zonder Voorbehoud

Billy Elliot - Joop van den Ende Theaterproducties
De musical Billy Elliot, gebaseerd op de wereldberoemde film, vertelt het inspirerende verhaal van een elfjarige zoon uit een arbeidersgezin ten tijde van de mijnstakingen in Engeland (1984-1985). Billy zit op boksen maar belandt toevallig in een balletles en blijkt hier, tot zijn eigen verbazing, talent voor te hebben. Tegen de wil van zijn vader in gaat hij, onder begeleiding van zijn fanatieke balletdocente, steeds harder trainen en mag hij auditie doen voor de Royal Ballet School in Londen. Billy hoopt zijn droom om danser te kunnen worden te verwezenlijken, maar dat levert hem thuis grote problemen op.

Maria Stuart - Toneelhuis/Toneelgroep Amsterdam
Twee topactrices van Toneelgroep Amsterdam, Chris Nietvelt en Halina Reijn, staan elkaar naar het leven als Elizabeth I vasn Engeland en Maria Stuart van Schotland, in een groots koninginnendrama over macht en eenzaamheid. Ze worden geconfronteerd met de uiterste gevolgen van hun macht: beslissen over leven en dood in het belang van de staat. 
Maria Stuart laat zien hoe Elisabeth er op het beslissende moment voor terugdeinst om haar rivale om het leven te brengen. Maria's angst om te sterven lijkt kleiner dan Elizabeths angst om te doden.

Lees meer over Maria Stuart

De zere neus van Bergerac - Het Ro Theater
De Zere Neus van Bergerac is een welriekend sprookje over klunzige feeën, een dappere dichter, oenige vechtersbazen, smerige trollen en een belachelijke neus. Arjan Ederveen en Pieter Kramer toveren het klassieke verhaal van Cyrano de Bergerac om in een vrolijke voorstelling vol Franse meezing-chansons, echte degengevechten en veel te veel haastverkledingen. Van de makers van de bekroonde voorstellingen Lang en GelukkigWoef Side StorySnorro en Moord in de Kerststal! Voor iedereen van 8 tot 108 jaar.

The broken circle breakdown - Daniël Boissevain en Ricky Koole 
Muziektheater waarin woord en muziek naadloos in elkaar overvloeien, dat is The Broken Circle Breakdown, featuring the Cover-Ups of Alabama. Wanneer Didier en Elise het kostbaarste wat ze hebben verliezen, reageren ze daar radicaal anders op. De één wordt woedend, de ander zoekt troost en een uitweg. In Vlaanderen sloeg de voorstelling in als een bom en nu moet ook Nederland eraan geloven. Aan het verdriet van Didier. Aan de tattoos van Elise. Aan de fenomenale bluegrassmuzikanten, die de pijn draaglijker trachten te maken.

Zonder voorbehoud - Louise Korthals
Louise Korthals: winnaar van het Amsterdams Kleinkunst Festival 2011 en winnaar van de Neerlands Hoop 2013, de prijs voor die veelbelovende theatermaker met het grootste toekomstperspectief. 
Gelukkig is Louise pas net begonnen en nog lang niet uitgeraasd. Er gloeit een groot, hongerig, bijna wreed verlangen in haar hart en op haar stembanden. Een verlangen dat in enthousiasme de eindhalte voorbij reed. Tijd voor een tweede programma dus, zonder voorbehoud.

Lees meer over Zonder Voorbehoud

Lees meer recensies op Theaterkrant.nl