Het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek wil het nationale Vrijheidsmuseum worden. De plannen voor zo'n nationaal museum in Nijmegen zijn vorige week afgeketst. 

Het Bevrijdingsmuseum was een van de partners in die plannen en wil het stokje nu overnemen, zegt directeur Wiel Lenders.

Het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek gaat nu specifiek over de bevrijding van de regio Nijmegen in september 1944. Het was al de bedoeling om het museum uit te breiden.

Nu het museum in Nijmegen niet doorgaat, wil Lenders verder uitbreiden om zo het hele verhaal vanaf de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog tot en met de nasleep ervan te kunnen vertellen.

Renovatie

''We gaan niet op lijken dansen'', zegt Lenders. ''Maar we grijpen deze kans wel aan. Het museum is dringend aan renovatie en uitbreiding toe. Ons museum zal niet zo groot en uitgebreid worden als in Nijmegen de bedoeling was, maar wel compleet. En we willen ook aandacht besteden aan de oorlog bij onze buren, het Duitse Noord-Rijnland-Westfalen.''

Lenders lijkt het tij mee te hebben. Het Bevrijdingsmuseum kreeg dit jaar meer bezoekers dan ooit. De gemeente Groesbeek trekt 600.000 euro uit voor de verbouwing. En het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) heeft toegezegd dat het Groesbeekse museum een flinke bijdrage kan verwachten. Het vfonds trok vorige maand de toegezegde subsidie van 6 miljoen euro voor het Vrijheidsmuseum in, maar liet toen weten dat het geld op de plank bleef liggen.