Jonge theatermakers die werken aan internationale projecten, kunnen vanaf volgend jaar een beroep doen op het Hollandia Fonds. 

Dit nieuwe fonds is een initiatief van theaterregisseur Johan Simons, die maandag de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs in ontvangst nam.

Onderdeel van deze onderscheiding is een bedrag van 75.000 euro waarmee de winnaar zelf een fonds mag instellen. Dit wordt beheerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Theatermakers die niet langer dan vijf jaar professioneel actief zijn in de theaterwereld en die zich met hun werk buiten ons land begeven, kunnen er aanspraak op maken.

Eerder deze maand was al bekend dat Simons de prijs kreeg voor zijn grote verdiensten voor de theaterkunst in binnen- en buitenland. Het Cultuurfonds roemde hem onder meer voor zijn begeleiding van jonge theatermakers.

'Nieuw model'

Simons maakte maandag zelf, toen hij de prijs in ontvangst nam, bekend dat hij zich vanaf 2017 verbindt aan Theater Rotterdam, een samenwerkingsverband van vier Rotterdamse schouwburgen en theaterhuizen. Hij gaat daar samen met de directies en een nog aan te stellen artistiek leider voor het Ro Theater een ''nieuw model stadstheater'' opzetten.

Simons wil zijn taken in Rotterdam combineren met het artistiek leiderschap bij NT Gent. Tot 2017 is hij ook intendant van de Ruhrtriënnale.