De omstreden kunstverzameling van de overleden Duitser Cornelius Gurlitt is sinds donderdag op internet te zien. 

Het Zwitserse Kunstmuseum Bern, dat maandag liet weten de verzameling te aanvaarden, zette bijna driehonderd pagina's op zijn website met kleine foto's en omschrijvingen van werken van onder anderen Edouard Manet, Paul Klee, Paul Cézanne en Wassily Kandinsky.

Eind vorig jaar raakte de kunstwereld in rep en roer toen bekend werd dat bij een inval in 2011 door justitie in een appartement van Gurlitt in München maar liefst 1400 kunstwerken van vaak beroemde kunstenaars waren aangetroffen.

Begin dit jaar werden in Gurlitts huis in het Oostenrijkse Salzburg nog eens zestig werken gevonden. De kunst was tijdens de nazidictatuur bijeengekocht door Hildebrand Gurlitt, de vader van Cornelius. Er kan roofkunst tussen zitten.

Transparantie

Gurlitt overleed begin mei en liet zijn enorme verzameling in een testament na aan de kunstinstelling in Bern. Dat aanvaardde de erfenis maandag. Het museum zette vanwege "transparantie" de werklijsten met de werken op internet.

De verzameling zelf is nog niet in het museum. Een familielid van Gurlitt vecht het testament aan en tot die zaak is opgelost, is een executeur voor de verzameling verantwoordelijk.