Joost van Uffelen uit Leiden heeft met zijn 'sierlijke, vrolijke' foto van een poserende zeeleeuw de vakjuryprijs van de Frans Lanting Award 2014 gewonnen.

Dat maken National Geographic Magazine en het Wereld Natuur Fonds (WNF) woensdag in een persbericht bekend.

De foto van de poserende zeeleeuw is door Van Uffelen gemaakt bij het Mexicaanse schiereiland Baja California tijdens het 'freediven' met de speelse dieren. "De grootste uitdaging was om orde in de chaos van driehonderd speelse, razendsnelle dieren te scheppen", aldus de fotograaf. "Uiteindelijk was er een jonge zeeleeuw mans genoeg om te poseren voor mijn camera."

"Deze intelligente, nieuwsgierige dieren leven precies op het gebied waar het land de zee ontmoet, het thema van de fotowedstrijd. Deze soort zeeleeuw figureert veel in shows in dolfinaria, maar ik zie ze liever in het wild waar ze in vrijheid hun poses aan kunnen nemen."

'Toekomst in oceanen'

Natuurfotograaf en WNF-ambassadeur Frans Lanting maakte de winnaar van de vakjuryprijs woensdag bekend in RTL Late Night: "Het is een schitterende foto van een zeeleeuwtje dat lijkt te poseren voor de fotograaf. Vaag op de achtergrond zie je nog meer zeeleeuwen", aldus Lanting.

"De foto brengt echt tot uitdrukking waarom die oceanen zo belangrijk zijn. Het is vrijheid en blijheid voor deze zeeleeuwen, maar wij moeten er wel voor zorgen dat ze een toekomst hebben in de oceanen."

Publieksprijs

Voor de publieksprijs zijn ruim 15.000 stemmen uitgebracht, waarbij Benjamin van der Spek uit Terneuzen met zijn foto A Brand New Day heeft gewonnen. 

Voor de fotowedstrijd, georganiseerd door National Geographic en het WNF, werden in totaal bijna vijfduizend foto's ingezonden.