Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam heeft voor 1,9 miljoen euro een sculptuur gekocht van de Italiaanse kunstenaar Medardo Rosso (1858-1928). 

Het gaat om het beeld Femme à la voilette uit 1923, maakte het museum dinsdag bekend. Het beeld van een gesluierde vrouw die trappen afdaalt is de duurste aankoop in vijf jaar.

Volgens Boijmans is het vrij uitzonderlijk dat een in was gegoten sculptuur van Rosso op de markt komt. Vrijwel alle werken van de kunstenaar bevinden zich in museumcollecties.

Het Boijmans heeft nauwelijks een eigen aankoopbudget, maar dankzij financiële steun van fondsen en particulieren kon het kunstwerk toch worden aangeschaft. Naast Boijmans heeft in Nederland alleen het Kröller-Müller Museum in Otterlo twee werken van de Italiaan.

Bruikleen

Het 72 centimeter hoge beeld was in het voorjaar als bruikleen te zien op een tentoonstelling in het museum. Door deze contacten kon Femme à la voilette worden gekocht van de eigenaar, de Lauder Collection. Dat is de kunstcollectie van de zoon van Estée Lauder en Joseph Lauder, oprichters van het beroemde cosmeticamerk.

Femme à la voilette is volgens Boijmans een centraal werk in het oeuvre van Rosso. "Hij slaagde er uitzonderlijk goed in het vluchtige moment vast te leggen, zoals in het impressionisme in zwang was." De sculptuur krijgt een vaste plek in het museum en is te zien tussen werken van impressionistische kunstenaars als Degas, Cézanne en Monet.

Hoger niveau

De aankoop brengt de Rotterdamse collectie en de nationale kunstcollectie naar een hoger niveau, stelt het museum. "Rosso wordt, meer nog dan zijn tijdgenoot, vriend en concurrent Auguste Rodin, gezien als dé kunstenaar die het impressionisme introduceerde in de beeldhouwkunst."