De presentatie in het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft een metamorfose ondergaan.

De schilderijen van kunstenaar Vincent van Gogh (1853-1890) zijn opnieuw opgehangen en ook zijn tekeningen en brieven hebben een vaste plek gekregen.

Beroemde werken, zoals De aardappeleters en Zonnebloemen, hebben letterlijk meer ruimte gekregen. Voor het eerst worden mythes rondom Van Gogh, zoals zijn zelfmoord en afgesneden oor, uitgebreid belicht. Voor kinderen hangen enkele schilderijen lager, op 'kindhoogte'.

In plaats van te vertellen waar en wanneer de werken zijn gemaakt, wil het museum nu het complete verhaal vertellen van de ontwikkeling van Van Gogh als kunstenaar.

Video: Het vernieuwde museum

Mythe

''We willen dat bezoekers de verbanden en lijnen in de collectie kunnen doorgronden'', zegt conservator Fleur Roos Rosa de Carvalho. Teksten bij de werken zijn opnieuw geschreven.

Ook leren bezoekers meer over de geschiedenis van het museum en de familie en vrienden van Van Gogh. Rosa de Carvalho: "Er heerst de mythe dat hij alleen was, maar hij had vriendschappen met talloze andere kunstenaars."

Foto's

Nieuw is dat bezoekers in de zalen geen foto's meer mogen maken van de werken. Het museum had er even mee geëxperimenteerd, maar mensen stoorden zich eraan.

De vernieuwde inrichting stond al jaren op het verlanglijstje van het museum, dat zo'n tweehonderd schilderijen en vijfhonderd tekeningen van Van Gogh bezit en jaarlijks 1,5 miljoen bezoekers ontvangt. Het museum vierde dinsdag de nieuwe presentatie met erfgenamen van de kunstenaar.