In de RAI in de hoofdstad kunnen kunstliefhebbers vanaf zondag terecht voor de 28e editie van de kunst- en antiekbeurs PAN Amsterdam. 

Op de beurs staan ruim 120 kunsthandelaren en antiquairs die schilderijen, sculpturen, foto's, juwelen, design en antiek aanbieden.

Onder het aanbod zijn een zestiende-eeuws Duits houten beeld met een vraagprijs van 950.000 euro en een zeldzaam negentiende-eeuws bronzen hoofd van een koningin-moeder uit Nigeria.

Ook is een schilderij van Hugo Claus (1929-2008) te koop. De Vlaamse schrijver en dichter was ook schilder en lid van de Cobragroep, de Europese kunstbeweging die na de Tweede Wereldoorlog ontstond.

Aluminium

Tot de hoogtepunten behoort verder een Rietveldstoel uit de jaren vijftig die uit één plaat aluminium is gevouwen. Tot voor kort waren hiervan slechts vier prototypes bekend. Recent kwamen in een particuliere collectie twee exemplaren tevoorschijn. Het Centraal Museum in Utrecht kocht de andere al.

PAN Amsterdam is sinds de eerste editie in 1987 een van de belangrijkste kunstbeurzen van Nederland en trekt jaarlijks zo'n 45.000 bezoekers. De huidige editie duurt tot en met 30 november.