De Albanees-Franse kunstenaar Anri Sala is de winnaar van The Vincent Award 2014, een prestigieuze Europese kunstprijs waar een bedrag van 50.000 euro aan is verbonden.

Dat is vrijdagavond bekendgemaakt in het Gemeentemuseum in Den Haag.

The Vincent Award is een van de grootste internationale prijzen voor hedendaagse kunst en geldt ook als aanmoedigingsprijs. Een Europese jury nomineerde vijf kunstenaars. Naast Sala waren ook kunstenaars uit Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk in de race.

Sala krijgt de prijs voor een installatie waarin gelijktijdig twee videoprojecties worden getoond. Tegelijkertijd zijn er verschillende vertolkingen te horen van de bekende song Should I stay or should I go? van punkband The Clash.

''Hij is er het best in geslaagd een installatie te maken waarin de toeschouwer constant wordt uitgedaagd door beeld, geluid en beweging'', verklaarde juryvoorzitter en directeur van het Gemeentemuseum Benno Tempel.

De werken van de genomineerde kunstenaars zijn tot en met 1 februari te zien in GEM, Museum voor Actuele Kunst, in Den Haag.

Videokunst

De in Albanië geboren kunstenaar Anri Sala maakt vooral videokunst en woont en werkt in Berlijn. Hij studeerde schilderkunst, videokunst en film.

Sala had recent solotentoonstellingen in onder meer de Serpentine Gallery in Londen, het Japan National Museum of Art in Osaka, het Museum of Contemporary Art in Detroit en het Irish Museum of Modern Art in Dublin.

The Vincent Award is in 2000 ingesteld door de Broere Foundation, die ook een hoogwaardige kunstcollectie beheert. De Broere Foundation is opgericht door Jacobus en Bastiaan Broere, stichters van scheeps- en olieopslagmaatschappij Gebr. Broere in Dordrecht.