Uiterst zeldzame kunstwerken van Andy Warhol en Willem de Kooning gaan woensdag onder de hamer bij een veiling van veilinghuis Christie's in New York.

Onder de werken die worden geveild zijn Warhols portretten van Elvis Presley en Marlon Brando en een levensgrote sculptuur van De Kooning. Het is de eerste keer dat de drie werken onder de hamer gaan.

Christie's verwacht dat Warhols Triple Elvis (Ferus Type) en Four Marlons bij elkaar zo'n 50 miljoen euro op gaan leveren. Beide portretten werden bemachtigd door een Duits casinobedrijf in de jaren 70.

Het bronzen beeld Clamdigger  van De Kooning uit 1972 is altijd in het bezit gebleven van de kunstenaar, die in 1997 overleed. Het stond in totaal zo'n veertig jaar bij de ingang van zijn atelier in Long Island. Het scultpuur moet tussen de 20 en 28 miljoen euro opleveren.

'Double Elvis'

In 2012 werd al een ander portret geveild dat Warhol maakte van Elvis Presley. Double Elvis (Ferus Type) leverde toen zo'n 30 miljoen euro op bij een veiling door Sotheby's. Het zilverkleurige schilderij toont een gewapende Elvis die vanuit de heup schiet. Op de achtergrond is een tweede, identieke Elvis te zien.

Warhol maakte 22 afbeeldingen van Presley. Negen daarvan zijn in musea te zien.