Het Rijkvastgoedbedrijf neemt samen met de gemeente Amsterdam extra maatregelen tegen wildplassen tegen het Koninklijk Paleis op de dam in Amsterdam.

Dat maakt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties woensdag bekend.

Het tijdelijke bouwhek dat geplaatst werd om het plassen te voorkomen doet volgens het Rijk afbreuk aan het monument en aan de publieke ruimte.  

Om het wildplassen te voorkomen wordt er in december verlichting voorzien van bewegingssensoren opgehangen in de bogen van de arcade en tegen de gevel van het paleis.

Als dat niet voldoende helpt willen de partijen een urinoir installeren dat overdag onder de grond verzonken is, maar 's avonds omhoog komt.

Zoutkristallen

Wanneer het wildplassen door blijft gaan, is het Rijkvastgoedbedrijf van plan om zwaardere bouwkundige maatregelen te nemen.

Zo kunnen er fijnmazige schermen worden opgehangen tussen de bogen en komen er hekjes of palen met kettingen voor de gevel. Ook een hek met spijlen dat 's nachts uit de grond komt behoort tot de mogelijkheden.

De gevel van het Koninklijk Paleis is tussen 2009 en 2011 grondig gerenoveerd. Door het dagelijkse schoonspuiten van de plas ontstonden er zoutkristallen die de zandstenen gevel ernstig aantastten.

Op wildplassen staat een boete van 140 euro.