De Britse violist Daniel Hope krijgt een Speciale Edison, een prijs voor musici die op een baanbrekende manier met muziek bezig zijn. 

Dat heeft de Edison Stichting dinsdag bekendgemaakt.

Hope krijgt de onderscheiding op 29 november in het Utrechtse TivoliVredenburg tijdens de slotavond van de Buma Classical Convention, een nieuw tweedaags evenement dat volledig in het teken staat van Nederlandse klassieke muziek.

De in Zuid-Afrika geboren artiest komt speciaal naar Nederland voor de uitreiking, en is één van de artiesten die op de slotavond optreedt. Op die avond worden ook de Oeuvre Edison en andere Klassieke Edisons uitgereikt. Het slotconcert wordt de dag erna uitgezonden tijdens NTR Podium op NPO 2.

De Edison Stichting noemt Hope een avontuurlijke musicus die veel nieuwe initiatieven onderneemt. De violist stond al op jonge leeftijd op de planken, en heeft vele prijzen gewonnen en cd’s opgenomen. "Maar hij ziet zichzelf ook als schrijver, organisator van evenementen, muzikaal activist en media producent."

Volgens de Stichting doet het multitalent ondanks alle activiteiten geen concessies aan zijn spel, ''want dat blijft van uitzonderlijk hoog niveau''.