Het eerste werk dat Beatrix Ruf als directeur van het Stedelijk Museum heeft aangekocht, is het schilderij Zwei Lampen van haar landgenoot Isa Genzken.

Het werk van de 65-jarige kunstenaar was te zien in tal van retrospectieven, waaronder een groot overzicht in het Museum of Modern Art in New York. Genzken maakte het doek waarop twee lampen staan afgebeeld in 1994.

De Duitse Ruf had het doek al op het oog toen ze net was benoemd. "Ik wist meteen dat het een perfecte aanvulling zou zijn op het werk van Genzken dat we al in de collectie van het Stedelijk hebben", zegt ze in een verklaring.

"De manier waarop Genzken de vorm van deze klassieke designlampen gebruikt, in zo'n gelaagde techniek maakt het werk op zichzelf ook een beeld van het licht." Hoeveel voor het werk van Genzken is neergelegd, is niet bekendgemaakt.

Het Stedelijk Museum verzamelt sinds 1985 werk van Genzken en heeft onder meer foto's, een sculptuur en een installatie in bezit. Schilderijen van Genzken zijn niet vaak op de markt. Zwei Lampen, dat twee meter hoog is en bijna een meter breed, is vanaf maandag te zien in het Amsterdamse museum. Ruf begon zaterdag officieel aan haar nieuwe baan.