Claudia Landsberger neemt na bijna twintig jaar afscheid als Hoofd van Eye International (voorheen Holland Film) als. Dat heeft het filminstituut maandag bekendgemaakt.

Landsberger begon in 1995 als directeur bij het toenmalige Holland Film, waar ze zich sindsdien sterk maakte voor de positie van de Nederlandse film in het buitenland.

''Mede dankzij haar inspanningen zijn Nederlandse films in aanmerking gekomen voor Oscarnominaties en Oscars en hebben zij een goede plaats in kunnen nemen op belangrijke buitenlandse festivals zoals Berlijn, Cannes, Venetië, Toronto en Sundance'', stelt Eye.

''Ik had met alle liefde nog jaren door kunnen gaan en nog veel meer nieuwe activiteiten kunnen initiëren", stelt Landsberger.

Volgende stap

"Maar ik weet dat het tijd is om een volgende stap te zetten. Ik kijk met heel veel plezier en trots terug op wat we de afgelopen twintig jaar allemaal hebben ontwikkeld. De internationale festivalwereld en filmmarkt blijven in beweging waardoor je steeds weer iets nieuws moet verzinnen om de films zichtbaar te maken."

Landsberger wil begin volgend jaar van start gaan als zelfstandige filmconsulent. Daarnaast wil zij meer tijd gaan besteden aan andere activiteiten zoals de programmering voor filmfestivals en de ontwikkeling van scripts en internationale projecten.