In Amsterdam zijn zaterdag bij de start van de Museumnacht de zogeheten N8 Sokkels uitgereikt aan het Eye Filmmuseum en Museum Van Loon.

De prijzen werden voor het eerst uitgereikt aan musea met innovatieve projecten voor jong publiek, aldus de organisatie.

Er waren twee categorieën. Het Eye Filmmuseum kreeg voor het project Silent Films, Loud Music! 20.000 euro uitgereikt in de categorie Gouden N8 Sokkel. Het museum won met 58,2 procent van de stemmen.

In de categorie Zilveren N8 Sokkel is 10.000 euro uitgereikt aan Museum Van Loon met het project Cultuurkaart voor het MBO na 63,3 procent van de stemmen te hebben gekregen.

Eye gaat het geld gebruiken om klassieke oude films zonder geluidsopname toegankelijk te maken voor een jongere doelgroep. Om dit te bereiken wil het Filmmuseum een groep interessante artiesten uit de house, techno, hiphop en pop nieuwe muziek laten maken om die stomme films te begeleiden.

Museum van Loon gaat de Zilveren Sokkel gebruiken om een lobby te starten voor een cultuurpas voor jongeren in het mbo-onderwijs. Deze doelgroep wordt nog niet genoeg aangesproken door het educatieve aanbod van musea.