Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Burgemeester Aboutaleb opent politiebureau Zuidplein

Getuigenissen razzia gedigitaliseerd

Naar aanleiding van de 70-jarige herdenking van de grootste razzia van de Tweede Wereldoorlog zijn vijfenzeventig verhalen over deze razzia vanuit Rotterdam digitaal beschikbaar gesteld. 
Door ANP

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam lanceert het project op 10 november tijdens de herdenking in het Feijenoordstadion; één van de plekken vanwaar de mannen werden weggestuurd.

De verhalen zijn gedigitaliseerd en toegankelijk gemaakt door Stichting Reis van de Razzia, Data Archiving and Networked Services (DANS) en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Bij de razzia van Rotterdam op 10 en 11 november 1944 pakte de Duitse bezetter 52.000 Rotterdammers tussen de 17 en 40 jaar op. Die stuurde deze mannen als dwangarbeiders naar Duitsland.

Interviews

''In korte en lange interviews belichten Rotterdammers de verschillende aspecten en gevolgen van de razzia. De toen jonge mannen vertellen onder andere over de reis, de ontberingen in Duitsland en het heimwee naar huis. De mensen die achterbleven gaan in op de gevolgen thuis, de hongerwinter en het gat dat door de razzia in de Rotterdamse samenleving was geslagen'', aldus de initiatiefnemers.


Lees meer over:

Rotterdam

Aanbevolen artikelen