De topman van het Koninklijk Concertgebouworkest zal door nieuwe regels niet langer de enige grootverdiener onder cultuurmanagers zijn.

Dat schrijft de zakelijke website NRC Q donderdag.

Dat komt niet doordat andere directeuren in de cultuursector meer zijn gaan verdienen. Het komt door de mogelijke invoering van een nieuwe wet voor topinkomens. 

Zo verdienen ook orkestdirecteur Hans Waege van het Rotterdams Philharmonisch en Edwin van Huis van Naturalis meer dan de norm. Algemeen directeur Jan Raes van het Koninklijk Concertgebouworkest verdiende vorig jaar 287.737 euro.

Volgens een nieuw wetsvoorstel mogen bestuurders in de (semi)publieke sector niet meer dan een minister verdienen. Dat komt neer op een brutosalaris van maximaal 178.000 euro. Het gaat om nieuwe contracten vanaf 1 januari 2015.

De Tweede Kamer stemde een week geleden in met het wetsvoorstel van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. De Eerste Kamer moet de wet nog goedkeuren, maar de steunende partijen hebben ook een ruime meerderheid in de senaat.

Topinkomens

Orkestdirecteur Waege verdient 197.210 euro. En ook de drie directeuren van het Rijskmuseum ontvangen gemiddeld meer dan een minister. Wim Pijbes, Taco Dibbets en Erik van Ginkel verdienen gemiddeld 198.455 euro.

Daarnaast krijgt Van Huis van Naturalis met een salaris van 182.119 euro eveneens meer dan de nieuwe norm. Hij is een van de best verdienende museumdirecteuren van de lijst. 

Maar het aantal cultuurmanagers met een topinkomen is beperkt, zo blijkt uit een inventarisatie van jaarverslagen door de zakelijke website. 

Toneeldirecteuren

Er is niet één toneeldirecteur die meer dan een minister opstrijkt. Ivo van Hoeve van Toneelgroep Amsterdam verdient met 177.467 euro net iets minder dan een minister. 

Veel culturele instellingen hebben voor het eerst openbaarheid van zaken gegeven over de salarissen aan directieleden. Een eerder aangenomen onderdeel van de nieuwe wet verplicht de instellingen daartoe. 

Voorheen hoefde dat alleen als een salaris de Balkenendenorm overschreed. Vorig jaar was dat een maximum van bijna 231.000 euro.

Niet compleet

De lijst is nog niet compleet, omdat nog niet alle instellingen de beloningen in hun openbare jaarverslag zetten. Bovendien geldt de wet alleen voor bestuurders. Hoeveel chef-dirigenten verdienen, hoeft er dus niet in te staan.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken denkt dat naast de driehonderd managers die meer dan de Balkenendenorm verdienen, er nog eens zevenhonderd directeuren boven de nieuwe norm zullen zitten. Slechts een enkeling daarvan is dus werkzaam in de cultuursector.

Accepteren

Volgens NRC Q zeggen culturele instellingen de nieuwe norm te accepteren. Ze zullen de beloningen boven de norm afbouwen. In de nieuwe wet staat dat de salarissen boven de norm drie jaar lang op hetzelfde niveau mogen liggen en daarna in vier jaar moeten worden verlaagd. 

Jan Raes heeft een maandsalaris ingeleverd. Dat zou hij volgens de raad van toezicht zelf hebben aangeboden "als genereus gebaar naar het orkest in deze financieel moeilijke tijden".