Zondag 7 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Mao

President China wil geen 'immorele kunst'

President Xi Jinping van China heeft de beeldende kunstenaars, acteurs en schrijvers opgeroepen zich aan socialistische waarden te houden.
Door ANP

Hun werk mag niet ''de vieze lucht van het geld'' hebben, zo waarschuwde hij volgens de BBC in een toespraak tot een aantal leidende figuren binnen de Chinese kunstwereld.

De president waarschuwde hen dat het najagen van winst afbreuk doet aan de aristieke en morele waarde van hun werk.

De Chinese autoriteiten houden kunstenaars scherp in de gaten. Een van de bekendste die daarmee te maken kregen, is de ook in het buitenland zeer bekende kunstenaar Ai Weiwei.

Hij is een uitgesproken tegenstander van de communistische regering. De autoriteiten hebben hem verboden naar het buitenland te reizen. Ai zei in 2011, voordat hij werd gearresteerd, dat China een samenleving kent ''waarin de rechten van de mensen en het geluk worden opgeofferd voor het maken van winst''.

Zonneschijn

Kunstwerken moeten volgens de president zijn als ''zonneschijn bij een blauwe hemel en een bries in de lente die de geest inspireren, het hart verwarmen, de smaak ontwikkelen en onwenselijke werkwijzen opruimen''. Zij moeten ook vaderlandsliefde uitstralen en de ''juiste'' visie op de Chinese geschiedenis en cultuur verspreiden.


Lees meer over:

China

Aanbevolen artikelen