Aan Rembrandt zijn de afgelopen jaren zeventig 'nieuwe' schilderijen toegeschreven. Dat schrijft kenner Ernst van de Wetering in het zesde en laatste deel van een omvangrijke overzichtscatalogus van schilderijen van de kunstenaar.

De overzichtscatalogus werd woensdag gepresenteerd in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Veel van de zeventig schilderijen waren eerder juist afgeschreven als een Rembrandt en werden bijvoorbeeld toegeschreven aan een leerling of een tijdgenoot of afgedaan als een kopie.

Dat gebeurde zelfs in eerdere edities van de oeuvrecatalogus en ook door Van de Wetering zelf en zijn team. Door nieuwe technieken, zoals röntgen- en infraroodonderzoek, is bepaald dat ze toch van de hand van de meester moeten zijn.

''Er is een andere wind gaan waaien in de wereld van de kenners'', verklaarde Van de Wetering. Onder meer het Rijksmuseum, het Louvre in Parijs en het Metropolitan Museum in New York hebben volgens Van de Wetering nu Rembrandts in hun collectie die eerder waren afgeschreven.

Nieuwe ontdekkingen

Ook werden er nieuwe ontdekkingen gedaan. Het oeuvre van de schilder bestaat nu uit 340 schilderijen. In 1986 verscheen een oeuvrecatalogus waarin 280 Rembrandts werden beschreven, maar sommige werken verloren ook hun Rembrandtkwalificatie. Aan het begin van de vorige eeuw werden nog 966 schilderijen toegeschreven aan de 17e eeuwse kunstenaar.

Van de Wetering is sinds 1993 hoofd van het Rembrandt Research Project, dat al sinds 1968 onderzoek doet naar de echtheid van schilderijen van Rembrandt (1606-1669). In 1982, 1986, 1989, 2005 en 2010 verschenen de eerste vijf delen van het boekwerk, getiteld A Corpus of Rembrandt Paintings.

Voor de afsluiting van het 46 jaar durende kunstproject hebben de kunsthistorici alle Rembrandts en twijfelgevallen nog eens onder de loep genomen. Veel specifieke hertoeschrijvingen zijn overigens al eerder bekendgemaakt.