Zondag 7 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Groen licht voor cultuurpaleis Den Haag

Den Haag wil nieuw ontwerp 'cultuurpaleis'

De gemeente Den Haag heeft besloten dat het hele gebied rondom het Spuiplein op de schop gaat en dat er een nieuw ontwerp voor moet komen voor een mogelijk 'cultuurpaleis'.
Door ANP

Het blijft onduidelijk of Den Haag een cultuurpaleis in het centrum krijgt. Het vorige stadsbestuur besloot daar een jaar geleden toe, ondanks veel verzet. Na de gemeenteraadsverkiezingen blies het nieuwe college de plannen af. 

Dat heeft de Haagse wethouder Joris Wijsmuller vrijdag bekendgemaakt. Voor de verkiezingen was hij als oppositielid de grootste tegenstander van het geplande cultuurpaleis, dat officieel het Spuiforum heette.

Volgens de gemeente moet er ''een nieuw cultuur- en onderwijshuis'' aan het Spuiplein komen, maar ''er ligt geen concreet bouwplan voor''. In plaats daarvan heeft het gemeentebestuur de kaders bepaald en mogen burgers en instellingen met ideeën komen.

''Aan de markt vervolgens de taak alle ideeën en randvoorwaarden te vertalen.'' Dat zou goedkoper en minder riskant zijn, maar de gemeente noemt geen bedragen. Het Spuiforum zou maximaal 181 miljoen euro kosten. Het hele pakket wordt in een keer aanbesteed. De gemeente hoopt zo dat de kosten meevallen en dat financiële risico's beter kunnen worden opgevangen.

In november moet de gemeenteraad de knoop doorhakken over de nieuwe plannen. Het stadsbestuur wil dat Spuiplein en omgeving een uitgaansgebied met kunst en cultuur wordt. Het is niet bekend wanneer het vernieuwde Spuikwartier klaar moet zijn.


Lees meer over:

Den Haag

Aanbevolen artikelen