Met een tekening over de teloorgang van de PvdA heeft spotprenttekenaar Bas van der Schot de Inktspotprijs gewonnen.

De tekenaar van Een korte geschiedenis van de PvdA kreeg de prijs voor de beste politieke prent van 2013-2014 donderdag uitgereikt in Nieuwspoort in Den Haag. Van der Schot won de prijs ook in 2002 met een prent over de LPF.

Een jury koos het winnende exemplaar uit een shortlist van zes prenten die was samengesteld uit 188 inzendingen van 36 tekenaars. Op de winnende tekening staat een rode haan afgebeeld, naast een kaalgeplukte haan die eindigt in de koekenpan met een tekstballonnetje: 'we moeten weer op zoek naar onze ideologische veren'.

'Petje af'

''Het knappe is dat de tekening niet alleen inzoomt op een voor de partij dramatisch jaar en de val van de laatste leider, maar verder kijkt dan dat'', schrijft de jury onder voorzitterschap van Bart Chabot.

''Zo'n groot drama in zulke eenvoudige rake symbolen: petje af.'' De winnende prent stond op 2 april van dit jaar in de Volkskrant. Van der Schot maakt ook politieke tekeningen en illustraties voor Vrij Nederland en verschillende universiteitsbladen.

De Inktspotprijs wordt sinds 1994 jaarlijks uitgereikt. De bijbehorende tentoonstelling Inktspot reist na Nieuwspoort onder meer naar de Centrale Bibliotheek in Den Haag en het Persmuseum in Amsterdam.