De kunstcollectie van Piet en Jannie Hofland wordt dinsdag geveild. De kinderen van het stel verkopen de collectie, laat Christie's woensdag weten.

De twee richtten in de jaren vijftig zelfbedieningszaak PEHA op, die uiteindelijk is opgegaan in supermarktketen C1000. De verkoop van de supermarkten maakte ze financieel onafhankelijk, waarna ze actief kunst gingen verzamelen.

Piet en Jannie Hofland verzamelden sinds de jaren zeventig schilderijen en aquarellen van kunstenaars van de Haagse School.

Ze breidden hun collectie later uit met werken van Piet Mondriaan, Jan Toorop en Kees van Dongen. De twee besloten altijd samen om een werk te kopen. ''Dat maakte hun collectie er een van harmonie, intimiteit en gemeenschappelijke passie'', zegt Christie's.

In de collectie zit ook werk uit de serie Kimonomeisjes van George Hendrik Breitner. Het schilderij Meisje in Rode Kimono voor Spiegel leverde vier jaar geleden op een veiling nog 360.000 euro op.

Het gaat in totaal om 74 impressionistische en moderne schilderijen. De kunstwerken waren vorig jaar nog te zien op een tentoonstelling in het Singer Museum in Laren. De kinderen brengen de schilderijen nu naar de veiling.