Het lijkt erop dat John Cleese het voor gezien houdt wat betreft Monty Python. Tijdens de reünieshows afgelopen zomer kon de 76-jarige comedyveteraan zich geen moment betrappen op gezonde spanning. 

"Dan wordt het waarschijnlijk tijd voor iets anders", zei hij tegen de Britse krant Sunday Times, melden diverse media.

Hoewel de tien shows binnen een mum van tijd waren uitverkocht en de vijf nog levende leden van het comedy-ensemble lovende kritieken kregen, kreeg Cleese er weinig voldoening uit.

"Het was al tijdens de tweede avond", vertelt hij. "Ik stond te wachten totdat ik een sketch moest opvoeren en het was enkele seconden voordat de schijnwerper op mij zou worden gericht. Maar ik kon me niet betrappen op ook maar een greintje spanning."

Teken van God

"Als je voor zesduizend man publiek staat en je voelt niets, dan is dat waarschijnlijk een teken van God of mogelijk Richard Dawkins dat je iets anders moet gaan doen", gaat Cleese verder. Hij liet voorafgaand aan de shows al weten dat hij vooral deelnam vanwege het geld.

Monty Python zorgde in de jaren zeventig en tachtig voor een grote revolutie in de Britse humor op tv. De absurdistische sketches waren een verschil van dag en nacht met de tot dan toe populaire slapstick van komedianten als Benny Hill. Afgelopen zomer werd Monty Python Live (Mostly): One Down, Five to Go, opgevoerd. Michael Palin liet toen al weten dat dit zeer waarschijnlijk de laatste keer was dat de vijf heren samen op het toneel te zien zouden zijn.

Bekijk hier de sketch 'Spam' uit 1970:

Heropvoeringen

De show bevatte voornamelijk heropvoeringen van oud materiaal en oude filmpjes van het tv-programma Monty Python's Flying Circus. De zeldzame kritiek op de show, met name van verstokte fans, was dan ook dat de avond niets nieuws bevatte. Ook zouden de opgevoerde stukken door de inmiddels flink bejaarde mannen allemaal beduidend langzamer zijn opgevoerd en waren de artiesten vaak niet goed bij stem.

Cleese heeft in elk geval de daad bij zijn woord gevoegd. Hij promoot momenteel zijn nieuwe autobiografie, So, Anyway, waarin hij onder meer uit de doeken doet hoe hij blijvend is beschadigd door zijn tirannieke moeder. Mede daardoor zijn veel van zijn huwelijken mislukt, vindt Cleese.