De culturele erfenis van het Werkteater blijft behouden voor het nageslacht. 

De nog levende acteurs lanceren eind oktober een website waarop vrijwel alle stukken, films en teksten van het gezelschap gratis te zien en te downloaden zijn.

De website is gefinancierd dankzij crowdfunding. Het theatergezelschap Werkteater werd opgericht in 1970. De groep, die bestond tot halverwege de jaren tachtig, kwam voort uit de onvrede van acteurs over het gebrek aan aandacht voor experimenteel, kleinschalig theater.

Marga Klompé, de toenmalig minister van Cultuur, steunde het gezelschap en bood subsidie om een heel eigen manier van werken te ontwikkelen. Bij het Werkteater was veel ruimte voor improvisatie, actuele en controversiële onderwerpen en interactie met het publiek.

Alzheimer

Aan de groep waren in de loop der jaren veel grote acteurs verbonden, zoals Joop Admiraal, Cas Enklaar, Peter Faber, René Groothof, Marja Kok, Gerard Thoolen, Helmert Woudenberg, Olga Zuiderhoek en Shireen Strooker.

Het idee voor de website ontstond drie jaar geleden toen het Theaterinstituut, dat het archief van het Werkteater beheerde, werd opgeheven. De lancering van de website vindt plaats op 27 oktober in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Het Werkteater staat ook in de belangstelling op het Nederlands Film Festival dat momenteel in Utrecht plaatsvindt. In de documentaire Mar & Sien kijken actrices Marja Kok en Shireen Strooker, die lijdt aan alzheimer, terug op hun carrière en hun leven. Deze film is dinsdag nog te zien op het festival.