De mooiste zin van 2013 is afkomstig uit het boek La Superba van schrijver Ilja Leonard Pfeijffer. Hij wint daardoor de Tzum-prijs.

Dat maakt het literaire weblog Tzum woensdag bekend.

Het is de tweede keer dat Pfeijffer de prijs wint. In 2005 ontving hij met zijn roman Het grote baggerboek ook de Tzum-prijs voor de mooiste zin. De schrijver krijgt 48 euro, één euro voor elk woord, en een beker.

De zin luidt als volgt: "Het was het witte uur na het middagmaal, de blanke pagina waarop hooguit iets met potlood wordt gekriebeld in geheimschrift, iets om onmiddellijk weer uit te gummen zodra de rolluiken omhoog worden getrokken en het leven opnieuw zwart op wit een aanvang neemt met bonnetjes, bestellingen en bezwaarschriften."

Unaniem

Het eindoordeel van de jury was unaniem. "Binnen deze zin wordt een tegenstelling besproken, waarbij de siësta na het middageten als een wereld beschreven wordt die nog moet beginnen. De schrijver vinden we tijdens dat witte uur. Alles is nog mogelijk, het leven is een tabula rasa."

"Tegenover de voorzichtige aantekeningen in potloodschrift, knalt de harde werkelijkheid van direct na het witte uur binnen met een alliteratie vol ambtelijkheid: 'bonnetjes, bestellingen en bezwaarschiften'."

La Superba wordt uitgegeven door De Arbeiderspers.