In het Gemeentemuseum van Den Haag kunnen bezoekers vanaf zaterdag terecht voor ''de spirituele en religieuze ervaring'' die de befaamde kunstenaar Mark Rothko (1903-1970) met zijn werken wilde overbrengen. 

Er hangen vijftig schilderijen en tien tekeningen van de Amerikaan, die beroemd werd met zijn abstracte werken in felle en donkere kleuren.

Het is voor het eerst sinds 1972 dat er in Nederland een grote tentoonstelling wordt gehouden rond Rothko, die een groot publiek trekt en wiens schilderijen op veilingen voor recordprijzen van de hand gaan.

Het is waarschijnlijk ook de laatste keer, zei museumdirecteur Benno Tempel vrijdag. ''Deze tentoonstelling is extreem kostbaar en lastig te organiseren. Veel werken hangen in musea op zaal, en die lenen ze niet graag uit.''

Twee musea

De meeste schilderijen op de expositie zijn uitgeleend door de National Gallery of Art in Washington, die honderden werken van Rothko bezit. Het Gemeentemuseum fantaseerde twintig jaar geleden al over een Rothko-tentoonstelling. Met medewerking van het Amerikaanse museum en de financiële steun van enkele sponsors kon het worden gerealiseerd.

In Nederland zijn maar twee musea die een schilderij van de Amerikaan in de collectie hebben: Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het Stedelijk Museum in Amsterdam. Volgens Tempel is het echter niet zo gek dat juist het Gemeentemuseum een expositie organiseert. ''Wij waren in 1956 de eerste die een werk van Rothko tentoonstelden.''

Mondriaan

Ook was de Amerikaan geïnspireerd door Piet Mondriaan, van wie het Haagse museum de grootste collectie schilderijen ter wereld bezit. De Victory Boogie Woogie, het laatste onvoltooide werk van Mondriaan, hangt daarom naast het laatste schilderij van Rothko. Die maakte het bloedrode doek in 1970 in zwaar depressieve toestand, vlak voordat hij zelfmoord pleegde. De expositie duurt tot en met 1 maart.