Jacob Derwig heeft zondagavond tijdens het Gala van het Nederlands Theater in de Stadsschouwburg Amsterdam de Louis d'Or ontvangen voor zijn hoofdrol in Who's Afraid of Virginia Woolf?

Abke Haring ontving tijdens het gala de Theo d'Or voor haar hoofdrol in Hamlet vs Hamlet in regie van Guy Cassiers door Toneelhuis/Toneelgroep Amsterdam.

De jury, dit jaar voorgezeten door voormalig D66-politicus Boris van der Ham, noemde Derwig als George "vilein, bot, charmant, geestig en door en door geloofwaardig".

Derwig won de belangrijkste toneelprijs eerder in 2011.

"Het eigenstandige karakter van Derwig is terug te zien in zijn rollen, zeker nu ook weer in deze rol, onder regie van Erik Whien. Hij bewijst met die prestatie opnieuw een grootse en unieke acteur te zijn; één die schept in plaats van invult."

Theo d'Or

Over Haring zei de jury: "Haring is als de gedroomde androgyne, adolescente Hamlet, ontroerend en overtuigend in haar fantastische beheersing van deze poëtische Shakespeare/Lanoye, gepaard aan de haar kenmerkende krachtige lichaamstaal. Achter dat bescheiden voorkomen schuilt een van de grote talenten van haar generatie."

Ook Kirsten Mulder werd gelauwerd om haar rol in Who's Afraid of Virginia Woolf?. Zij ontving de Colombina, de prijs voor beste vrouwelijke bijrol. De Arlecchino, de onderscheiding voor beste mannelijke bijrol, was dit jaar voor Martijn Nieuwerf, voor zijn rol in Caligula in regie van Thibaud Delpeut door De Utrechtse Spelen.

Gouden Krekel

De Prosceniumprijs ging dit jaar naar René Lobo, die afgelopen zomer afscheid nam als speldocent aan de Toneelacademie van Maastricht. De jury prees hem voor zijn bijdrage die tot op de dag van vandaag waarneembaar zijn op de Nederlandse en Vlaamse podia, tv- en filmschermen.

De Prijs voor de Regie 2014 ging naar Susanne Kennedy voor De Pelikaan van August Strindberg, door Toneelgroep Amsterdam. De VSCD Mimeprijs was voor Hideous (Wo)Man van Toneelgroep Oostpool gemaakt door Suzan Boogaerdt, Suzanne Kennedy en Bianca van der Schoot.

De Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende jeugdproductie ging naar de Kopergietery, voor De Geschiedenis van de Wereld (Aan de Hand van Banaliteiten). De Gouden Krekel voor de indrukwekkendste podiumprestatie ging naar Nastaran Razawi Khorasani, voor haar rol in Cash van Maas Theater/Dans.

Afsluiting

De toneelprijzen werden uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlandse Theater, ter afsluiting van het Nederlands Theater Festival. Het grootste toneelfestival van Nederland en Vlaanderen, dat dit jaar op 4 september zijn deuren opende, toont zoals elk jaar een selectie van de opvallendste theaterproducties.

Tegelijkertijd vindt ook het elfdaagse Amsterdam Fringe Festival plaats met tachtig verschillende voorstellingen op meer dan veertig locaties in de stad.